Søg kunstnere


Vis med profilbillede

Nyeste kunstnere

Seneste kunstartikler

Dansk/Norsk kunstner i Berlin: Jan Christensen

Den dansk/norske kunstner, Jan Christensen, der i øjeblikket er aktuel med en ny udstilling i Berlin, er en at de mange skandinaviske kunstnere, der har valgt Berlin som arbejdsplads.

Jan Christensen har valgt at bosætte sig i Berlin pga. kunstdiskussionerne, netværket, finansieringsmulighederne samt mulighederne for at se udstillinger og samtidig rejse og opleve nye steder og mennesker. Han begrunder Berlins popularitet således, ”Det er et godt utgangspunkt for en ung kunstner i etableringsfasen, eftersom man kan finne rimelig losji og atelier. Det er lite språkproblemer. Berlin har en stor miks av utlendinger fra Asia til Amerika i tillegg til store grupper af skandinaver og sør-europeere. Miljøet er enormt og det finnes veldig mange ulike kunstscener, som man kan jobbe i forhold til.”

Jan Christensen, optical sound 2004, Installation views: MixMax, Artsonje Center, Seoul 2004

 Berlins stigende popularitet betyder, at antallet af selvstændigt udøvende kunstnere i hovedstaden er steget med omkring 40 procent siden år 2000. Det anslås, at op imod 10.000 udenlandske kunstnere siden murens fald har taget Berlin til sig, hvoraf over 300 af kunstnerne er danske. Den tyske hovedstad er dermed den by i udlandet, hvor flest danske kunstnere og kunstformidlere har valgt at bosætte sig for at udøve deres kunst.

Men hvorfor vælger mange kunstnere heriblandt danske kunstnere netop Berlin som bosted og arbejdsplads? Svaret er ikke entydigt, men en grund for mange af kunstnerne er, at huslejen er meget lavere end i eksempelvis København, således er lejlighederne op til 50 procent billigere end i den danske hovedstad. Som kunstner i Berlin behøver man derfor ikke leve sparsommeligt uden en krone på lommen som i f.eks. New York, Paris og London.
Det er dog ikke udelukkende af økonomiske årsager, at mange kunstudøvere vælger at slå sig ned i Berlin. Det særlige ved netop Berlin er, at byen er i konstant udvikling. Det er en by, der endnu ikke har fundet en endelig form, hvilket appellerer til mange kunstnere, der selv er i en proces, hvor de har brug for rum og plads til at eksperimentere. De danske kunstnere bruger derfor ofte kunstnerlivet i Berlin som springbræt til en international og professionel kunstnerkarriere, som den succesfulde danske kunstner, Olafur Eliasson, der har boet og arbejdet i Berlin i mere end 10 år.

I Berlin er der plads til forskellighed. Hovedstaden rummer mange forskellige kulturer og nationaliteter, og det internationale miljø er noget, der tiltrækker mange kunstnere. Jan Christensen oplever, at danskerne har nær kontakt med miljøet i Berlin, og han har personligt kontakt med kunstnere fra hele verden. ”Jeg bryr meg ikke om nasjonalistet eller bakgrunn, men vil heller møte kunstnere med utgangspunkt i deres arbejd og engasjement i forhold til den større kunstdiskusjonen”, siger Jan Christensen. Berlins blomstrende succes skyldes derfor især det internationale kunstnermiljø, der giver kunstnerne mulighed for at skabe et kollegialt netværk med ligesindede fra lande i og uden for Europa og på trods af nationale tilhørsforhold og identitet.
Se Jan Christensens billeder på www.janchristensen.org  og læs mere om hans nye udstilling på www.atlegerhardsen.com/Artists/janchristensen_press07.htm  

Artikel skrevet af Maja Baltzersen (www.majasmalerier.webbyen.dk )

Login her

Kan du ikke logge ind? Opret gratis kunstnerprofil

Få det gratis nyhedsbrev