Søg kunstnere


Vis med profilbillede

Nyeste kunstnere

Seneste kunstartikler

Kæmpe Krukker

Læs her om Askel krogs kæmpe krukker, om hvordan de bliver til, om den speciallavede ovn og om verdens største krukke på 3,19 m, som Askel var med til at lave i 1991.  

Start og genstart
Vi var 2 keramikere der startede drejeriet af Big Pots i begyndelsen af 1986. Vi lavede 13 krukker fra 1 m til over 3 meter indtil  1991.
Jeg har alene genstartet projektet her i sommeren 2006 og har foreløbig drejet 2 stk. En på 1,75 m. og en på 2 m. I skrivende stund er de ikke brændt.

Idéen til Kæmpe krukker
Ideen fødtes ved et keramikertræf midt i firserne, hvor vi var et par stykker der havde lavet nogle store krukker på 60 – 80 centimeters højde. En havde set nogle der var større og en anden kunne huske, at der på Knossos på Kreta  stod nogle meget store krukker. Vi laver sgu’ en på 10 m. lød det pludselig meget optimistisk fra min kollega, som jeg senere udviklede drejeteknik og ovn sammen med. Her kom også inspirationen til at tørre leret undervejs. I syden havde man solen og varmen til at tørre leret med og kunne relativt hurtigt bygge mere ler på uden at det sank sammen. Her på vores nordligere himmelstrøg er vi ikke begunstiget med så meget stabil sol, så i stedet kan leret tørres med en gasbrænder, så der kan bygges på efterhånden.
Vi måtte se om det overhovedet kunne lade sig gøre.

Materialer
Til at fremstille Big Pots, bruger jeg et groft ler med 25 % grov chamotte (2 mm) iblandet. Derforuden rører jeg yderligere 25 % fin chamotte i lermassen (0,2 mm). Det fine chamotte gør, at jeg kan tørre leret med gasbrænderen og få vandet til at trække ud af skærven (lervæggen), så det kan bære det næste lag ler.

 Teknikken
Leret bliver oprørt til en meget blød masse, så det er nemt at bearbejde. Normalt starter jeg med 30 – 35 kg., drejer bunden ud og som regel lidt af siden (afhængig af krukkestørrelsen). Leret tørres en smule. En ring af ler lægges oven på kanten og drejes op i en passende tykkelse. Leret tørres, ny ring af ler lægges på, som drejes op og tørres osv.
Vandet trækker forholdsvis hurtig ud af skærven, som føles fugtig og det tørres så væk med gasflammen.
For at lave en god og stram form, er det nødvendig med en stor og udførlig tegning. Krukken er uoverskuelig i starten. Det er svært at se hvor man skal hen, så tegningen må følges slavisk. Efter hver opdrejning måles krukkens højde og på tegningen kan man krukkens diameter.

Brænding
Ovnen er en hjemmekonstrueret flytbar filtovn. Filten er bundet fast på et rionet, som er delt i 5 sektioner. Toppen af ovnen bliver hejset op, bunden lagt ud af ildfaste sten og beklædt med filt, krukkerne stillet på plads og væggene pladseres. Toppen sænkes, så de hviler på siderne og de 9 gasbrændere monteres. I denne sektion kan der brændes Big Pots på ca. 2,25 m.
Når overbygningen monteres med yderligere 1,25 m. kan potterne være op til 3,50 m. Så er det også nødvendig med 4 brændere mere.
Brændingen skal vare ca. en uge for at krukken ikke skal revne.

Hul i krukkerne
Krukkerne har alle hul i bunden, for at regnvand kan løbe ud, så de ikke frostsprænger. Hullet bruges også til at fastspænde dem til et fundamentet.
 
Verdens største krukke
Til en drejekonkurrence for pottemagere i Sønderborg i 1990, hvor pottemagere skulle konkurrere i flere discipliner, f.eks. om at kunne dreje den højeste cylinder eller det største fad af en given mængde ler.
For at trække publikum til fik jeg sammen med et par kollegaer opgaven, at lave verdens største drejede krukke. Den blev drejet midt på torvet, hvor hele arrangementet foregik. Krukken blev drejet i 3,40 m. og der blev brugt 1800 kg. ler. Den blev med en stor gaffeltruck kørt til Håndværkerskolen hvor den stod og tørrede nogle måneder. Senere blev den glaseret og brændt. Efter brændingen var den svundet til 3,19 m vejede 1500 kg.
Krukken blev hejset op på en lastbil og kørt til Herning Messerne 1991. Her blev krukken målt af en konsulent fra Guinness Rekordbog, som overrakte os en medalje for den til dato største drejede krukke. Den er beskrevet i Guinness Rekord 1991 på side 244 og kan ses på bagsiden af denne.

Drejning af krukker: www.askel-keramik.dk/big-pot2006/thumb.html
Hjemmeside med bl.a. Big Pots: www.askel-keramik.dk

Login her

Kan du ikke logge ind? Opret gratis kunstnerprofil

Få det gratis nyhedsbrev