Søg kunstnere


Vis med profilbillede

Nyeste kunstnere

Seneste kunstartikler

Månedens tema: Foto-kunst

Med kamera og pen

 I denne måned kan du møde den drøn dygtige fotograf og forfatter Thorsten Overgaard, som har fotograferet og fået udgivet fotobogen: "After the Tsunami" i 2006.Thorsten formår at skabe æstetiske billeder med sjæl og identitet. Man kan næppe undgå at blive inspireret udfordret og beriget af de billeder man ser. En fotograf af en anden verden!

 "Da jeg solgte mit internet-firma og reklamebureau i 2000 havde jeg klausuler, der gjorde, at jeg skulle lave noget andet end det jeg plejede i fem år. Så jeg har været en slags opdagelsesrejsende i innovation og ser ud til at lande i kommunikations-branchen igen".

Det Thorsen Overgaard er god til, er at fotografere og skrive, så det skaber effekt og respons. - Det er meget lige til at gøre det man gerne vil. Kunsten er at gøre det til en forretning og det kan man ikke sige, at jeg har gjort mig specielt umage for, når jeg for eksempel har brugt mange måneder non-profit på at dokumenterer hjælpearbejde efter tsunamien. Men så kommer der jo en bog ud af det.

 Da tsunamien ramte Asien i december 2004, sad Thorsten Overgaard og fulgte udviklingen på sin bærbare. – Jeg havde bare en fornemmelse af, at jeg skulle være til stede, og så tog jeg af sted.

De første dage brugte han på at indsamle og gennemse tusindvis af billeder, de frivillige hjælpere selv havde taget. – Da jeg havde sorteret 8.000 billeder, var der knap 100 billeder,der fortalte bare i nærheden af den historie, der udviklede sig for øjnene af mig.

Blot de første dage var der så mange mirakler omkring mig, at man blev aldeles høj af det. Der var ingen i verden, der ville tro på det, hvis det ikke blev dokumenteret. Der var en oplagt opgave, som ikke var nyhedsformidling, men dokumentation. Og ikke af katastrofen, men af de overlevende og det helt uselviske hjælpearbejde, folk var strømmet
til asien for at udføre.Så det blev hans opgave. Med kamera og pen dokumenterede han det, han så i Sri Lanka og Indien, uden at have nogen egentlig ide om, hvordan det skulle bruges. – Jeghavde en ide om at stille det hele til rådighed for hjælpeorganisationerne, men fandt ret
hurtigt ud af, at der ikke var nogen der havde tid til at sætte sig ind i over 1.000 billeder og tilhørende historier.

  

Så jeg måtte selv sætte det sammen. Det blev så først til en nonprofit
DVD med fem historier, hvor forskellige musikere leverede soundtrack. Og så blev det til en fotobog, der også er en rejsefortælling.

Udstyret er film og Leica kameraer. Hans foretrukne kamera er et par Leica SL kameraer fra 1970’erne, der er renoveret tilbage til fabriksny stand og udstyret med en 80mm F/1.4 meget lysstærk og krævende linse. Også et stort Leica R8 med motor og et lille lydsvagt Leica
M4 indgår i arbejdet. Alt fotograferes på dias og scannes på Hasselblad/Imacon scannere.

– Det er en langsommelig og bøvlet proces i forhold til digital, som de fleste naturligvis bruger nu om dage, fordi det giver bedre økonomi i arbejdet. Det kommer jeg også til,når jeg kan ramme samme udtryk digitalt, som jeg gør med film, fortæller Thorsten Overgaard.

Se mere på: www.overgaard.dk og www.afterthetsunami.org 

Login her

Kan du ikke logge ind? Opret gratis kunstnerprofil

Få det gratis nyhedsbrev